Hela tisdags eftermiddagen och natten till onsdag så snöade det här uppe i Dalarna, så igår morse vaknade vi till MASSOR av snö. Och som ni ser så kom inte granen längre än ut på altan, men den trivs där så länge - den får nästan vara gran på riktigt igen (usch så sorligt, känner jag mig taskig helt plötsligt)
Hur som helst så är det himla mysigt och fint med snö, även om det är lite svårt att gå på promenad med vagnen. Men jag gjorde ett försök och Bernhard satt med stora ögon och tittade på killarna på 4 hjulingarna med plogar framtill som jobbade i full fart för att skapa vägar att gå på. Våran lilla kille är verkligen en kille som älskar fordon.



Emetofobi är en s.k. specifik fobi. Diagnosen innebär en uttalad och intensiv rädsla eller ångest inför att må illa eller kräkas. Exakt vad man är rädd för kan variera, och det kan t.ex. vara att själv kräkas, att se andra kräkas eller att kräkas bland andra människor. Personer med emetofobi använder sig av särskilda beteenden, s.k. säkerhetsbeteenden, i syfte att minska risken för att hamna i en fruktad situation. Det kan t.ex. handla om att använda handsprit, ta läkemedel, ta reda på om andra är sjuka, alltid ha med sig en påse eller se till att ha sällskap. De flesta har också ett aktivt undvikande av vissa föremål eller situationer som skulle kunna utlösa rädslan. Det kan vara att man undviker t.ex. viss mat, alkohol, personer som varit sjuka, offentliga toaletter, sjukvården, särskilda platser, kollektivtrafik eller graviditet. För att man ska kunna få diagnosen emetofobi behöver rädslan vara överdriven, ihållande (6 månader eller längre)och leda till en funktionsnedsättning socialt, i arbete eller andra viktiga livsområden.
Klicka här för att komma till källan
Kanske låter löjligt, men för mig är det ångest och panikångest. Dom första 2.5 åren var jag som förlamad av fobin och jag tyckte det var jobbigt att gå utanför lägenheten så att tex handla eller åka buss kändes som omöjliga projekt. Sen har det blivit bättre, men det är fortfarande ångest och panikångest över det. Mina händer är under perioder söndertvättade och handsprit är min bästa vän. Så jag är den där personen som har mina säkerhetsbeteenden, helt klart, varav 1 är att hålla mig långt borta från någon som är sjuk.
Men nu när Bernhard blev sjuk så sa jag högt till mig själv att jag är hans trygghet och jag ska inte föra över den här fobin på honom. Han ska inte vara rädd såsom jag är. Och jag är hans mamma så jag håller om honom när han är sjuk. Jag klär av honom hans nerspydda kläder och låter honom duscha när han kräkt ner sig. Jag sitter i all kräk- och bajslukt utan att oroa mig för att bli sjuk själv. Kanske låter löjligt för vissa av er och det kan jag förstå, om man inte lider av fobin själv. Men tro mig när jag säger att det är stort att ha emetofobi och ett barn med kräksjukan och klara av det.
Usch för magsjuka. Vi åkte på det i våras. Tänk på att de små lätt får vätskebrist så det kan vara bra att köpa/göra egen vätskeersättning. Handdukar i sängen och som du säger duscha liten efter kräk är bra. Vår lilla smittade sig själv så vi fick två omgångar av magsjukan. Diska alla leksaker med..nä blä..krya på liten!